Sony GM 85mm F1.4, Zeiss 35mm F2.8

Hur vet man vilket objektiv man ska välja?

När jag ville köpa kamera i maj 2018 gick jag till Scandinavian Photo på Vasagatan i Stockholm och sa “Jag vill köpa en kamera, en som är bra och tar proffsiga bilder!” fick jag till svar “Vad ska du fota för nåt?” och då blev jag lite ställd. Vadå fota vadå? Allt, såklart! Men jag sa att jag ville fota porträtt på människor, och blev rekommenderad objektiv med brännvidderna 55mm och 85mm. Jag fattade ingenting. Följande veckor kollade jag massa olika objektivreviews på YouTube och började förstå skillnaden mellan olika brännvidder. Det slutade med att jag investerade i ett Zeiss 55mm F1.8 objektiv. Nedan beskriver jag objektiven jag haft sen dess och vad jag lärt mig av att använda dem. Jag använder ett Sony A7III kamerahus.

Zeiss 55mm F1.8.

Jag och mitt första objektiv - Zeiss 55mm F1.8.

Sony GM 85mm F1.4 och Zeiss 35mm F2.8.

Stor skillnad i storlek på olika objektiv. Här är Sony GM 85mm F1.4 och Zeiss 35mm F2.8.

Zeiss 55mm F1.8

Mitt första objektiv, och alltså WOW!

Minns när jag fotade de första bilderna med detta och använde bländaröppning F1.8, jag typ skrek när jag såg bilderna för jag tyckte de blev så bra!

55mm ger inte så mycket distortion, brukar även kallas “normalobjektiv”. Det du ser i kameran är i princip samma sak som du ser framför dig (till skillnad från väldigt vidvinkel som bli fisheye eller telephoto som blir som en kikare). Därför passar detta objektiv bra för att fota människor och vardagsbilder på t.ex sin stylade frukostgröt.

+ Superskarpa bilder med fin bakgrundsoskärpa!
+ Väger väldigt lite

Julia Wrede Gravel

Porträtt på Julia Wrede. Taget med Zeiss 55mm F1.8

Sigma Art 35 mm F1.4

Ett favoritobjektiv hos många fotografer.

Det är någonting speciellt med 35 mm, en magisk brännvidd som ovan nämnt! Detta objektiv tillsammans med mitt 85 mm är en riktigt bra kombination för att ta porträttbilder.

+ Fina hel- och halvkropporträtt
+ Fin bakgrundsoskärpa 

– Rätt stort och tungt

Polina Otto

Porträtt på Polina Otto. Taget med Sigma 35mm F1.4

Sigma Art 24-70 mm

Superbra “allround”-objektiv!

Mitt senaste objektiv, som snabbt har blivit en av mina favoriter med tanke på att man får alla, nästan iallafall, brännvidder man behöver vid en porträttfotografering. Superbra allround-objektiv”

+ Fina porträtt vid 70mm och
+ Fin bakgrundsoskärpa om man vill ha det

– Rätt stort och tungt

Desirée Lundberg

Porträtt på Desirée Lundberg. Taget med Sigma Art 24-70mm F2.8 på 70mm.

Sony 85mm F1.4GM

Kan inte leva utan detta

De första gångerna när jag använde objektivet var jag helt tagen av att plåta med bländare F1.4. Nu när jag väl hunnit analysera bilderna insåg jag att det kan vara svårt med skärpan om man fotar headshots på F1.4, där skulle jag rekommendera att gå upp till minst 1.8 annars kan ansiktet bli rätt suddigt, även fast ögonen är skarpa.

+ Överlägsen på porträtt-, detalj- och spontana helkroppsbilder ute på stan
– Rätt stort och tungt

Polina Otto

Porträtt på Polina Otto. Taget med Sony 85mm F1.4

Zeiss 35mm F2.8

Detta är mitt semesterobjektiv!

Litet och superskarpt, och man kan ändå få till en någorlunda bakgrundsoskärpa. Brännvidden är magisk, passar liksom både till landskap men även till porträtt. Dock inte headshots utan mer hel- och halvkroppsbilder.

Fotade även spontana mingelbilder på ett företagsevent med detta objektiv, och det är inget jag rekommenderar. För att få en bra komposition i bilden var jag tvungen att komma ganska nära människorna jag fotade. Det gjorde att de märkte av mig och några blev lite obekväma. Det blev bättre när jag frågade folk om de ville vara med på bild istället, men då blir det ju tyvärr ingen spontanbild.

Nu i efterhand rekommenderar jag 35mm till alla som går i tankar om att skaffa en kamera.

+ Magisk brännvidd, passar både landskap och porträtt
+ Väldigt litet och lätt
– Passar ej för spontana mingelbilder på event då man kommer “för nära”

Marilia Bognandi

Porträtt på mig. Taget med Zeiss 35.5mm F2.8

Sigma 24mm F1.4

Testade detta bara några ggr.

Iochmed att jag fotar mest porträtt upplevde jag att personen blev alldeles för liten i bilden, tröttnade ganska snabbt och sålde objektivet. Dock kan man få en person att se väldigt lång och även lite smalare ut om man fotar helkropp och lite underifrån.

Däremot är det utmärkt om man ska fota t.ex landskap, arkitektur och även inomhus (t.ex fastighetsfoto) och eventbilder där man vill få med mycket av rummet.

Kungsgatan

Kungsgatan i Stockholm. Taget med Sigma Art 24mm F1.4

Tamron 70-180 mm F2.8

Ska tydligen vara grym på “in-action”-streetstyle bilder

Har precis köpt detta och ska ut o testa det i helgen, så taggad! Anledningen till att jag köpte detta var för att jag vill kunna ta street-style bilder från ett lite längre avstånd från personen.

Vill du se mer?

Kolla in min blogg eller portfolio!

Har du frågor når du mig på hello@bognandiphotography.com!